Ott tartunk, hogy már a tejnek is elkél a reklám. Sőt, a valaha az „élet, erő, egészség” hármas egységét bizonyítani hivatott terméket egyenesen meg kell védeni! A szülők ugyanis elbizonytalanodtak, minthogy elterjedt: a tej nem tesz jót a fejlődésben lévő szervezetnek. Az OÉTI, Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve (az egykori ÁNTSZ), s a tejipar képviselői azonban „ellentámadásba“ lendültek.
Annak ellenére, hogy a gyermekes háztartások 30 százalékkal több tejet fogyasztanak, 5-6 alkalommal többször és alkalmanként 1 literrel több nemes nedűt vásárolnak, a GfK Piackutató Intézet felmérése szerint mégis, a gyermekek körében is már terjengenek a tejjel, különösen a hőkezelt tejjel kapcsolatos tévhitek. A napokban az egyik belvárosi étteremben ezek eloszlatására vállalkozott több szakember, köztük Czuppon Krisztina dietetikus, a Semmelweis Egyetem II. számú Gyermekkilinikájának szakértője.
A szakember előadásában kiemelte: „a tej gyermekkorban különösen fontos élelmiszer, mert míg a növényekből a kalcium mindössze 5-10 százaléka tud felszívódni, addig fiatalkorban a tejből kálciumtartalmának 60 százaléka hasznosul! Czuppon szerint az interneten „megszellőztetett“ pletykák, mendemondák azért is károsak, mert a lényegről vonják el az emberek figyelmét.
A legmakacsabb tévhiteket és internetes legendákat egybegyűjtötték. És a válasz sem marad(t) el. Íme, az OÉTI és az egykori ÁNTSZ közös cáfolata.
A legmakacsabb táplálkozás-élettani tévhitek a tejről – és az OÉTI dietetikusának válaszai:
- Pasztőrözés során elvesznek a tejből a fontos tápanyagok (2010-ben a lakosság 47 százaléka, 2011-ben 53% szerint)
„Ezzel szemben tény, hogy az ásványi anyag tartalom az UHT hőkezelés során gyakorlatilag változatlan marad s átlagosan legfeljebb 10% vitamintartalom vész el. Mindemellett a tejet nem C-vitamin, hanem fehérje, ásványi anyag, kalcium és D vitamin tartalma miatt fogyasztjuk.”
- A boltban kapható tejet vízzel hígítják (2010-ben a lakosság 61 százaléka, 2011-ben 50% szerint)
„Ezzel szemben tény, hogy a tejet nem hígítják vízzel. Az Európai Tanács 2007-es rendelete szerint „a »tej« szó kizárólag az egy vagy több fejésből nyert rendes tőgyváladékot jelenti, az ahhoz történő hozzáadás vagy abból történő kivonás nélkül”. Ezzel összefüggésben, a Magyar Élelmiszerkönyv rendelkezése alapján csak arra a termékre lehet ráírni, hogy „tej”, ami kizárólag tejet tartalmaz és semmi mást.”
- Az UHT tejben több az ‘E’ betűvel jelzett, nem természetes anyag (2010-ben a lakosság 68 százaléka, 2011-ben 50% szerint)
„Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej nem tartalmaz adalékanyagot. A tej az UHT (Ultra High Temperature Treated) hőkezelésnek és a speciális csomagolásnak köszönheti a tartósságát. Ez az eljárás minden baktériumot kiöl a tejből, a 6 rétegű csomagolás pedig megakadályozza, hogy a tej fénnyel és levegővel érintkezzen, ezért nincs szükség tartósítószerre.“
- Az UHT tej tejpor és víz keveréke (2010-ben a lakosság 55% százaléka, 2011-ben 39% szerint)
„Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej kizárólag friss tejből készül. Ez csak UHT hőkezelésen megy keresztül, és aszeptikus (csíramentes) körülmények között aszeptikus csomagolóanyagba kerül, mely hosszú ideig (3-6 hónapig) megőrzi a tej minőségét.“
- A friss tej egészségesebb az UHT tejnél (2010-ben a lakosság 86 százaléka, 2011-ben 79% szerint)
„Ezzel szemben tény, hogy a makro és mikro tápanyagtartalom majdnem ugyanaz, a fehérjék, vitaminok és ásványi anyagok aránya gyakorlatilag nem különbözik. A házi, kimért tej egészségre káros mikroorganizmusokat tartalmazhat, sok múlik az adott állomány egészségi állapotán és a feldolgozás helyszínén. A tejet az érvényes, szigorú normák szerint veszi át és kezeli az ipar, így az UHT és a pasztőrözött tej garantáltan biztonságos, nem tartalmaz kórokozókat.”
- Az UHT tej tartósítószereket tartalmaz (2010-ben a lakosság 75 százaléka, 2011-ben 64% szerint)
„Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej semmilyen tartósítószert nem tartalmaz. A tej az UHT típusú hőkezelés következtében nem tartalmaz baktériumokat, a 6 rétegű kartondoboz pedig megakadályozza, hogy a tej fénnyel és levegővel érintkezzen. Emiatt áll el hosszú ideig hűtés nélkül is. A tévhit nagyban köszönhető a „tartós tej” elnevezésnek, melyből a tartósítószerre asszociálnak a fogyasztók és nem a tej hosszú eltarthatóságára. A helyes elnevezés: UHT tej.”
A szakemberek a tej egészségügyi hatásáról szóló internetes legendákra is megfeleltek. Íme a Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Szakigazgatási Szervétől érkezett hivatalos válaszok sora. Érdemes a figyelemre!
„A tej hízlal.“ (Magyarországon a lakosság közel 60 százaléka nem tudja, hogy a tejfogyasztás segíthet a fogyásban)
Az igazság az, hogy tejfogyasztás és aktív életmód mellett csökken a test zsírszövetállománya. Egy pohár (200 ml) félzsíros tej energiatartalma mindössze 2 nagyobb (40 dkg) almáénak felel meg. Egy korábbi, 6 évig tartó klinikai vizsgálat megállapította, hogy a kevés alvás és az alacsony kalciumbevitel a testtömeg gyarapodásának két fontos kockázati tényezője.
- „A tej csontritkulást okoz.“ (Magyarországon a lakosság 79 százaléka tudja, hogy a tej segít megelőzni a csontritkulást.)
Az igazság az, hogy szervezetünk nem termel kalciumot, így azt táplálékokból kell magunkhoz vennünk, szükséglettől függően naponta mintegy 1.000-1.200 mg mennyiségben. A tej ideális kalciumforrás, mert benne optimális arányban és jól emészthető formában van jelen fehérje, tejzsír, tejcukor, D-vitamin, foszfor, egyéb vitaminok és ásványi anyagok, ezért a tejfogyasztás hozzájárul csontsűrűségünk és csonttömegünk megőrzéséhez és az oszteoporózis megelőzéséhez.
- „A tej elősegíti a rák kialakulását.” (Magyarországon a lakosság 84 százaléka nem tudja, hogy a tejfogyasztással csökkenthetjük a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.)
Az igazság az, hogy ma már számos nemzetközi tudományos munka igazolta, hogy a gyermekkori helyes étkezési szokások – pl. a rendszeres tejfogyasztás – csökkentik felnőttkorban a vastag- és végbélrák kialakulásának kockázatát.
- „A tej szív- és érrendszeri megbetegedést okoz.“ (A magyar lakosságnak mindössze egynegyede (26%) tudja helyesen, hogy a tejfogyasztás szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.)
Az igazság az, hogy a tejnek jótékony hatása van a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésére. A kalcium a tejfehérjékkel együtt, valamint a magnézium és a kálium csökkentik a vérnyomást, míg a tej szfingolipid tartalma növeli a HDL-koleszterin szintet. A CLA csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, a D-vitamin pedig gyulladásellenes hatású, így kisebb az érszűkület előfordulása.