Keresés a tartalomban:
Életmód

A gyerekkönyvek éltetik a piacot

2012. április 12.
Címkék: könyv közoktatás album könyvpiac infláció
A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) összesítése szerint 2011-ben 59,5 milliárdos volt a teljes könyvpiaci forgalom, ez az inflációt is bekalkulálva hétszázalékos csökkenést jelent az előző évhez képest. A válság a könyvpiacon is érezteti a hatását, tavaly mintegy hét százalékkal esett vissza a forgalom Magyarországon. Az elmúlt esztendő abszolút nyertesei a gyermek- és ifjúsági könyvek voltak.
A visszaesést a színes, képes, igényes albumok, valamint a szakkönyvek, tudományos művek, felsőoktatásban használatos kiadványok sínylették meg leginkább.
 
A közoktatási tankönyveknél és nyelvkönyveknél stagnálást láthatunk, a tavalyi forgalomból több mint 16,7 milliárd forinttal, 28,2 százalékkal részesedett a szegmens. Hasonló a helyzet az ismeretterjesztő kiadványok esetén, ahol szintén nem volt lényeges változás 2010-hez képest: a két százalék körüli csökkenés mintegy 14,5 milliárd forint forgalmat, s a teljes könyvpiac 24 százalékát jelentette. Ezek mellett megőrizték pozíciójukat a szépirodalmi, illetve fikciós művek is, az egyszázalékos csökkenés 12,5 milliárd forintos forgalmat és több mint 20 százalékos piaci részesedést takar, ami európai összehasonlításban nagyon jó arányt jelent.
 
A 2011-es év abszolút nyertesei egyértelműen a gyermek- és ifjúsági könyvek voltak, ezeknek 13-14 százalékos növekedést sikerült produkálniuk, amellyel forgalmuk elérte a 9,9 milliárd forintot.
 
Zentai Péter László, az MKKE igazgatója szerint a visszaesés oka a magyar emberek jövedelmében keresendő. A könyvkiadók gondjai abból fakadnak, hogy alacsonyabbak a fizetések és nagy a bizonytalanság.
 
Walitschek Csilla, a Libri Könyvkereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a válság hatására ezen a területen is nagymértékű költségcsökkentést kellett végrehajtaniuk, és sokkal innovatívabb, hatékonyabb vagy éppen olcsóbb eszközökhöz nyúlniuk. Így a marketingmix is erősen változott. Az eladásösztönzés mellett többek között CSR-programok is bekerültek a szempontjaik közé.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez