Keresés a tartalomban:
Pénzügyek

Melyik bankbetét fizet magasabb a kamatot?

2012. április 27., MTI
Címkék: kamat bank bankbetétBankmonitor kamatszint lekötés
Átlagosan 3,21 százalékponttal magasabb kamatot kínálnak a különböző feltételek teljesítéséhez kötött bankbetétek, mint a hagyományos lekötések, a legnagyobb különbség az éven belüli lekötéseknél van.
A feltételes lekötést annak érdemes választania, aki biztosan teljesíteni tudja a követelményeket, különben még rosszabbul is járhat velük - derül ki a Bankmonitor.hu elemzéséből.
 
A feltételekhez kötött betétek átlagosan kétharmaddal magasabb kamatot adnak, mint a feltétel nélküli betétek, az előbbiek által elérhető EBKM átlagosan ugyanis 8,01 százalék, míg utóbbiaknál csupán 4,80 százalék - ismerteti a Bankmonitor.hu, amely a tíz legnagyobb lakossági bank 132 különböző betéti konstrukcióját vizsgálta. Az elemzés az éven belüli (2, 3 és 6 hónapos) lekötések esetében 300 ezer forintos összegre, míg az éves, illetve éven túli (1, 1,5 és 2 éves) lekötéseknél az 1 millió forintra vonatkozó ajánlatokat hasonlította össze.
 
A különböző feltételek teljesítéséhez kötött bankbetétek átlagosan 3,21 százalékponttal kínálnak magasabb kamatot, mint a hagyományos lekötések, előbbieknél 8,01 százalék az átlagos kamatszint, míg utóbbiaknál csupán 4,80 százalék. Az éven belüli lekötések között arányaiban még nagyobb a különbség a feltételekkel bíró, illetve az azok nélküli ajánlatok között, hiszen átlagosan 80 százalékkal magasabb kamattal honorálják a bankok azt, ha valaki hajlandó megfelelni az általuk előírt kikötéseknek. De az éven túli lekötéseknél is jelentősen, átlagosan 46 százalékkal magasabb kamat érhető el a feltételes konstrukciókkal.
 
A vizsgált 132 betétből összesen 19 olyan volt, amely a kínált kamatot bizonyos előírt feltételek teljesítéséhez kötötte - ismerteti a közleményben Bonda Balázs, a Bankmonitor.hu elemzője. "A megfelelő bankbetétválasztás zsebbe vágó kérdés, ugyanis egy százalékponttal magasabb kamat elérése összlakossági szinten évi 83 milliárd forint addicionális kamatjövedelmet eredményezhet a magyar háztartások számára. Egy feltételes konstrukció választása azonban különös körültekintést igényel, egy extra kamatozású termékkel ugyanis akár rosszabbul is járhat az ember, mint egy normál betéttel" - mondja Bonda Balázs.
 
A Bankmonitor.hu szakértője szerint leggyakrabban friss pénz lekötését várják el a bankok a kiemelt kamatért cserében, de sűrűn előforduló feltétel egy minimálisan elvárt banki aktivitás, hogy például átutalásokból, csoportos beszedési megbízásokból, kártyás vásárlásokból bizonyos számú tranzakció megvalósuljon havonta. Követelmény lehet az is, hogy rendszeres jövedelem érkezzen az ügyfél bankszámlájára, vagy egyéb banki termék, például hitel igénybevételéhez kötik.
 
"A különböző feltételeknek azonban ára is lehet, amely akár el is veheti az extra kamat adta hozamot" - figyelmeztet Bonda Balázs. Például, ha számlanyitáshoz kötött a kedvezmény, akkor az esetleges számlavezetési díj könnyen felemésztheti a betét nyújtotta extra kamatot. Az elvárt követelmények nem teljesülését is büntetheti a bank: a feltételes betétek kiemelkedő kamata ekkor több százalékponttal is csökkenhet - kirívó esetekben akár közel a felére is eshet -, így a több mint 9 százalékos kamatszintből könnyedén lehet akár 5 százalék körüli kamat, ami már alacsonyabb jóval, mint amit a feltétel nélküli betétekkel lehet elérni.
 
"Ezért az olyan betéteket keressük, amelyeknél a feltételek a banki szokásainknak, vagy aktuális lehetőségeinknek a legjobban megfelelnek, és vegyük figyelembe, hogy reálisan tudjuk-e teljesíteni majd azt, amire a betéti kamatot ígéri a bank. Ha éppen bankot akartunk váltani, akkor könnyen megfelelhetünk az új forrás kritériumának, ha pedig nem jelent problémát, hogy munkabérünk a banknál vezetett számlára érkezzen, nyugodtan elköteleződhetünk e mellett. Minden esetben figyeljünk arra is, hogy mennyivel ad kisebb kamatot a bank a feltétel nem teljesítésekor" - tanácsolja a Bankmonitor.hu szakértője.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez