Keresés a tartalomban:
Jog

Az uniós polgárok lehetőséget kapnak jogszabályok kezdeményezésére

2012. április 3., EPTV
Címkék: EU polgári kezdeményezés jogalkotás Európai Parlament
Folyamatban van az a polgári kezdeményezés, amely lehetővé teszi az polgárok számára hogy új uniós jogszabályokra tegyenek javaslatot.
Nagyszerű nap a mai a részvételi demokrácia számára - mondta Martin Schulz azon a sajtótájékoztatón, amelyen az új uniós polgári kezdeményezést mutatták be. Április 1-jétől az uniós polgárok közvetlenül is kezdeményezhetnek uniós jogszabályokat, amennyiben összegyűjtik az ehhez szükséges egymillió aláírást. A sajtótájékoztatón Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság alelnöke és Nicolaï Wammen dán Európa-ügyi miniszter is részt vett.
 
Ismerek arra példát, amikor aláírások és kezdeményezések egy egész politikai irányzatot voltak képesek megváltoztatni - mondta Schulz. Nagyszerű dolog, hogy az uniós polgárok közvetlenül bekapcsolódhatnak a jogalkotásba - mondta -, ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy hiba lenne irreális elvárásokat megfogalmazni a kezdeményezéssel kapcsolatban.
 
Arra a kérdésre válaszolva, hogy a szervezett lobbi nem élhet-e vissza a polgári kezdeményezés lehetőségével, Schulz elmondta: mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a folyamat átlátható legyen, ugyanakkor az olyan kezdeményezéseket meglehetősen könnyű kiszűrni, amelyek mögött gazdasági érdekek húzódnak meg.

2012. április 1-jétől mindebben segíthet az európai polgári kezdeményezés, amelynek segítségével közvetlenül is beleszólhat az uniós jogalkotásba.
 
Az alkalmazás lépésről lépésre ismerteti a polgári kezdeményezés forgatókönyvét egy elképzelt példa segítségével. Tartalmazza az összes fontos információt, linket és dokumentumot.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez