Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

Becsapnak minket az álmagyar eperrel

2012. április 21., MTI
Címkék: eper magyar termék import élelmiszer FruitVeB földieper fóliás termelő piac fogyasztó
A magyar, így a már most is kapható fűtött fóliás eper piaci kedveltségével élnek vissza azok a kereskedők, akik a külföldi gyümölcsöt magyar eredetűként tüntetik fel, s hozzák forgalomba, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) szerint mindez zavarokat okozott a piacon és a vásárlók között.
A belföldi termelésnek a fűtött fóliás termelés 0,5-1 százalékát adja, ami viszonylag korán megjelenik a piacon. Mivel ennek jobb az íze, mint az importált, például spanyol és görög eperé, több kereskedő arra használta ki az alkalmat, hogy a nagy mennyiségben beérkező külföldi gyümölcs egy részét is belföldiként tüntesse fel, illetve forgalmazza.
 
Mártonffy Béla, a FruitVeb elnöke az MTI-nek elmondta, Magyarországon mintegy 500-550 hektáron termesztenek földiepret, évente, az időjárástól függően 6-7 ezer tonna szamóca terem. Ennek mintegy 90 százalékát belföldön fogyasztják el. A termelők évente 3-4 milliárd forintnyi értékű árut állítanak elő a becslések szerint. Hozzátette: az adatok pontosítására azért volt szükség, mert a fűtött fóliás termelők kifogásolták azt, hogy az átcsomagolásra jó szándékúan figyelmeztető minapi felhívásban nem említették meg a szegmens termelését, s az általuk termelt mennyiséget figyelmen kívül hagyták.
 
A magyar földieper a következő hetekben nagyobb mennyiségben kerül a piacokra, mivel megkezdődik a főszezon. Május elejétől termőre fordulnak az úgynevezett hideghajtatott, valamint május közepétől a szabadföldi szamócaültetvények is. Az e területről származó gyümölcsök már folyamatosan magyar kínálatként jelennek meg. A belföldi szamóca fő szezonja június végéig tart.
 
A FruitVeB vezetője jelezte: a húsvéti fagyok a szabadföldi eperültetvényekben is kárt tettek, ami hatással lehet a magyar kínálatra.
 
Felhívta a figyelmet arra, hogy a fogyasztók fokozottan figyeljenek a vásárolt áruk származási helyére.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez