Keresés a tartalomban:
Szolgáltatás

Felborult a cafeteria-piac

2012. április 24., napi.hu
Címkék: SZÉP kártya Erzsébet utalvány cafeteria béren kívüli juttatás melegétel utalvány
Élre tört a SZÉP-kártya a legnépszerűbb cafeteria-juttatások listáján. A legnagyobb vesztes a hagyományos melegutalvány, a teljesen adómentes juttatások sem terjedtek el széles körben egyelőre. Kevesebbet eszünk, többet közlekedünk vagy üdülünk a cafateria-elemek segítségével.
Idén a SZÉP kártya közel 28 százalék részesedéssel a legnépszerűbb cafeteria-elem, az új Erzsébet utalvány az ötödik helyen kezdett. Csak viszonylag szerény 3,6 százalékos részesedést ért el a korábbi évek vezető juttatásának számító melegétel-utalvány, amely idén már nem adható kedvezményes adózás mellett, áll a c1 cafeteria elemzésében, amelyben az egyes béren kívüli juttatások népszerűségét veszik szemügyre.
 
Az új szabályozás teljesen felborította a korábban megszokott népszerűségi sorrendet. Míg tavaly még a három francia szolgáltató által forgalmazott melegétel juttatás dominálta piacot, idén ez a cafeteria elem drasztikusan visszaesett, és a vezető pozíciót a SZÉP juttatások vették át.

A felmérésről

A több, mint 30 ezer munkavállaló nyilatkozata alapján készült elemzés résztvevői közt megtalálhatók budapesti és vidéki kis- közepes- és nagyvállalatok, valamint számos intézmény alkalmazottai.
Béren kívüli juttatást a munkáltató egységes formában is adhat a dolgozóinak, ám a c1 adatai a béren kívüli juttatások cafeteria rendszerben történő választása alapján az igényelt juttatások értékének összegzésével készült. Az elemzés eredményei tehát a juttatások dolgozók általi preferenciáit tükrözik, nem pedig a munkáltatók elképzeléseit.
 
A hagyományosan ranglistás egészségpénztári, nyugdíjpénztári és a helyi közlekedést támogató juttatások idén is a legnépszerűbb elemek közé tartoznak, sőt az egészségpénztári juttatások tavalyhoz képest 50 százalékkal erősödtek, és kevéssel maradnak csak le a SZÉP kártyáktól. Helyi közlekedési bérleteket is érezhetően nagyobb mértékben igényeltek idén, mint tavaly.

Az Erzsébet utalvány is feltört

Az sem meglepő természetesen, hogy idén az Erzsébet utalvány is bekerült a legnépszerűbb juttatások körébe, mégpedig a lista ötödik helyére. Nagy vesztesként a korábbi, hagyományos melegétel-utalvány viszonylag szerény 3,6 százalékos részesedéssel a hatodik helyre szorult.
 
Bár az adómentes juttatások "adóelőnye" 2012-ben jelentősen nőtt, ezek a juttatások (pl. egészségbiztosítás vagy sportesemény-belépő) idén is csak elenyésző népszerűséget tudtak szerezni, egyelőre továbbra is rétegjuttatásnak tekinthetők.
 
Tavaly a juttatások több, mint 97 százalékát az öt legnépszerűbb juttatás adta. A SZÉP kártyával és az Erzsébet-utalvánnyal együtt összesen hat juttatás részesedése egyezik meg a tavalyi "top 5" arányával.
 
Ha a juttatásokat a felhasználás célja szerint vizsgáljuk meg, akkor az is kiderül, hogy az elmúlt években a többi juttatást fokozatosan háttérbe szorító étkezés szerepe továbbra is meghatározó, mégis idén ennek aránya 30 százalék közelébe mérséklődött, cserébe viszont az egészségpénztár és a helyi közlekedés jelentősebben, az üdülés/szabadidő juttatások pedig mérsékelten erősödtek.
 
Idén egy korábbi felmérés alapján kevesebbet és kevesebben költöttek a cégek közül cafeteriára. 2012-ben 14 százalékkal kevesebb cég ad béren kívüli juttatást dolgozóinak, akik adnak, azok is hét százalékkal visszavágták a keretet. A munkavállalók legalább harmada semmiféle béren kívüli juttatást nem kap.

Cafeteria szabályok

A 2012-es évben gyökeresen megváltozott a béren kívüli juttatások szabályozása. Az ilyen juttatások közterhe (a törvényben meghatározott értékhatárokon belül) 19,04 százalékról 30,94 százalékra növekedett. Megjelent a három pénzintézet által forgalmazott SZÉP kártya három alszámlával (vendéglátás, szállás és szabadidő), amelyeken a munkáltató együttesen legfeljebb évi 450 ezer forint értékű kedvezményes adózású juttatást biztosíthat a dolgozói részére.
 
Az étkezésekhez használható fel az új Erzsébet utalvány is, amelyet a munkáltató kedvezményesen havi 5000 forint értékhatárig adhat. Ugyanakkor megszűnt az üdülési csekk és az internet-támogatás adókedvezménye. A korábban vezető juttatásnak számító melegétel utalvány, sem adható kedvezményes adózás mellett, szerepét főleg az Erzsébet-utalvány veszi át .
 
Nem változtak 2012-ben sem az iskolakezdési támogatás, a helyi közlekedési bérlet, az önkéntes nyugdíj- és egészségpénztár, az iskolarendszerű képzés juttatásainak szabályai. Ugyancsak változatlan feltételekkel és ráadásul adómentesen biztosíthatók a sporteseményre szóló belépő, a számítógép használatba adása, a lakáscélú támogatás, illetve a kockázati életbiztosítás, valamint idén már a betegbiztosítás is.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez