Élelmiszer
Gyorsfagyasztott és csomagolt készételek tesztje
A mirelit elit
2010. október,
Kerekes Borbála
Olasz- vagy Franciaország, netán hazai ízek a mélyhűtőből vagy dobozból? Miért is ne! A gyorsfagyasztott étel nem tartalmaz tartósítószert, sokáig eláll, a csomagolt készétel pedig pár perc melegítés után máris laktató ebédet kínál. Ráadásul, ahogy az tesztünkből kiderül, mindez még finom is lehet!
A Kosár csapata e havi tesztjén örömmel konstatálta, hogy a konzervek mustráján beszerzett rettentő tapasztalatokat végleg konzerválhatjuk: a készételek becsületét ugyanis megmentették a gyorsfagyasztott ételek. Ezúttal kóstolgatás közben nem kellett átélnünk a kínok kínját, mondhatni, élvezettel szemezgettünk a fogások között. Olykor még repetázni is kedvünk támadt volna, de persze ilyet nem tehettünk, hiszen egy élelmiszerteszten okosan kell gazdálkodni a gyomor befogadóképességével.
Mielőtt az ízek világában kalandoznánk, egy általános rossz tapasztalat a fedős csomagolásokról. Több termékre igaz, hogy az étel nevével ellátott doboztető igen könnyedén lejön. Így nem kizárt, hogy még a boltban egy-egy fedő rossz helyre kerül, s a gyanútlan vásárló csülkös bablevest kénytelen ebédelni pesztós penne helyett. Egyszer-kétszer a dobozokon lévő védőfólia lehúzásával gyűlt meg a bajunk, de ez a tapasztalat kevésbé volt jellemző. Nem árt egyébként a védőfóliát itt-ott megszurkálva melegítéskor a dobozon hagyni, így a meleg egyenletesen éri az ételt, mégsem ugrik össze a fogás felső rétege.
Tesztre fel!
Az első 5 tesztelt termék nem a mélyhűtőből, hanem műanyag dobozos készételként került az asztalra. A zöldborsós, pulykás ragu állagát tekintve inkább emlékeztetett levesre, mint főzelékre. Csak a csomagolásból derült ki számunka, hogy a főzelék joghurtos ízesítésű, egyébként a fűszereket meglehetősen nélkülözte. Így történt, hogy mindjárt a legrosszabb, a listán utolsó helyen végzett versenyzőt kóstoltuk először.
Második fogásként chilis bab került az asztalunkra. Noha különböző babfajták kerültek bele, egyik sem volt keményebb vagy puhább, mint a másik, szétfőtt babszemmel sem találkoztunk. Utóíze kissé paprikásnak bizonyult, a hús pedig eléggé pépesre főtt, ám ízében különösebb kifogásolni valót nem találtunk.
A tárkonyos szárnyasragu igazi gyerekkori élményeket idézve az iskolai menzák ebédeinek zamatát hozta elő. Kinek pozitív, kinek negatív ez az élmény, mindenesetre a nagy gombaszeletekért tőlünk jó pont jár. Ugyanakkor a tárkonyt sem ízén, sem illatán nem éreztük, így a szárnyas ragunak csak közepes eredményre futotta.
A csirkemell falatok összetevői között kén-dioxid is szerepel, ám ettől nem kell megijedni, ugyanis a termékben reszelt torma is van, ami eleve tartalmaz kén-dioxidot. A citromsav kellően savanykás ízt ad, a tormát ettől azonban szinte nem lehet érezni.
A pácolt libahússal készült sólet állaga inkább főzelékre emlékeztetett, amin egy kis gersli talán segíthetett volna. A 21 százalékos hústartalommal nem volt kivetnivalónk, így a fogás még éppen jó eredménnyel zárt.
Megnevezés |
Tömeg [g] |
Ár [Ft] |
Fajlagos ár [Ft/100g] |
Vásárlás helye (V) Gyártó (Gy) Forgalmazó (F) |
1Csomagolás |
1Címke, feliratozás |
2Külső, szín (s=0,7) |
2Illat (s=0,7) |
2Állag (s=1,2) |
2Íz (s=1,4) |
3Összpontszám |
4Minősítés |
Olaszos lazacos-garnélás linguine, fagyasztott |
450 |
900 |
200 |
V: CBA F: Iceland Foods Hungary Kft. |
4 |
2 |
5,0 |
5,0 |
5,0 |
5,0 |
20,0 |
kiváló |
Garnélarák currys rizzsel, fagyasztott |
500 |
700 |
140 |
V: CBA F: Iceland Foods Hungary Kft. |
4 |
2 |
5,0 |
4,4 |
4,8 |
4,6 |
18,8 |
kiváló |
Marika Palócleves |
450 |
909 |
202 |
V: MATCH Gy: Berekhús Zrt. |
5 |
5 |
4,8 |
4,5 |
4,2 |
4,7 |
18,1 |
kiváló |
Darált marhahúsos rakott krumpli, fagyasztott |
500 |
700 |
140 |
V: CBA F: Iceland Foods Hungary Kft. |
4 |
2 |
4,4 |
4,2 |
4,4 |
4,6 |
17,7 |
kiváló |
Canneloni ragus tésztatekercs |
400 |
699 |
175 |
V: TESCO Gy: Gastronomia Italiana Kft |
5 |
5 |
4,7 |
4,7 |
4,3 |
4,2 |
17,6 |
kiváló |
Penne al Pesto Genovese |
350 |
599 |
171 |
V: TESCO Gy: Gastronomia Italiana Kft |
5 |
5 |
5,0 |
4,2 |
4,7 |
3,8 |
17,4 |
jó |
Biryani csirkemell darabok kurkumás rizzsel |
500 |
700 |
140 |
V: CBA F: Iceland Foods Hungary Kft. |
4 |
2 |
4,5 |
4,2 |
4,7 |
4,0 |
17,3 |
jó |
Rikottás és spenótos lasagne |
400 |
699 |
175 |
V: TESCO Gy: Gastronomia Italiana Kft |
5 |
5 |
4,2 |
4,6 |
4,4 |
4,0 |
17,0 |
jó |
Lecsó |
450 |
399 |
89 |
V: SPAR Gy: Ardo Austria |
3 |
3 |
3,8 |
4,3 |
3,7 |
3,5 |
15,0 |
jó |
Moussaka |
300 |
659 |
220 |
V: TESCO Gy: TAVOLSA S.A. Luxemburg |
4 |
5 |
4,0 |
3,8 |
3,3 |
3,8 |
14,7 |
közepes |
Marika Babgulyás |
450 |
899 |
200 |
V: MATCH Gy: Berekhús Zrt. |
5 |
5 |
4,3 |
4,0 |
3,3 |
3,3 |
14,4 |
közepes |
Székelykáposzta |
350 |
679 |
194 |
V: MATCH Gy: Berekhús Zrt. |
5 |
5 |
3,5 |
3,7 |
3,7 |
3,3 |
14,1 |
közepes |
Vadasmártás |
500 |
735 |
147 |
V: MATCH Gy: Gergely Gasztronomiai Kft. |
3 |
3 |
3,5 |
3,7 |
3,3 |
3,0 |
13,2 |
közepes |
Ízek világa Csirkemellfalatok lencsével |
300 |
699 |
233 |
V: SPAR Gy: Szegedi Paprika Zrt. |
5 |
4 |
4,2 |
4,2 |
4,4 |
4,4 |
17,3 |
jó |
Ízek Világa Chilis bab darált sertéshússal |
300 |
599 |
200 |
V: SPAR Gy: Szegedi Paprika Zrt. |
5 |
4 |
4,6 |
4,2 |
4,4 |
4,2 |
17,3 |
jó |
Ízek Világa Sólet pácolt libahússal |
300 |
699 |
233 |
V: SPAR Gy: Szegedi Paprika Zrt. |
5 |
4 |
4,0 |
4,2 |
4,0 |
3,2 |
15,0 |
jó |
Izek Világa Tárkonyos szárnyasragu |
300 |
699 |
233 |
V: SPAR Gy: Szegedi Paprika Zrt. |
5 |
4 |
3,8 |
3,2 |
4,0 |
3,2 |
14,2 |
közepes |
Ízek Világa Joghurtos zöldborsó pulykafalatokkal |
300 |
629 |
210 |
V: SPAR Gy: Szegedi Paprika Zrt. |
5 |
4 |
3,2 |
3,0 |
3,2 |
3,2 |
12,7 |
közepes |
1 A csomagolás értékelése nem számít bele az összpontszámba. 2 A 0-5 közötti vizsgálói pontszámok átlaga. 3 Az összpontszámba az egyes értékek az s súlyozó faktorral szorozva számítanak bele. 4 Minősítés: 17,5-20,0=kiváló, 15,0-17,4=jó, 12,5-14,9=közepes, 10,0-12,4=még megfelelő, 0,0-9,9=nem megfelelő. |
Lelkes versenyzőknek
Aki mégis úgy döntene, nem a mélyhűtőből vacsorál, annak íme egy recept a fenti készételek közül. A byriani csirkéhez két evőkanál olívaolaj, nyolc darab csirkecomb, egy nagy aprított hagyma, három gerezd szeletelt fokhagyma, két teáskanál garam masala, egy teáskanál gyömbérpor, egy babérlevél, egy magtalanított és aprított zöld chili, harminc deka basmati rizs, öt deci csirkeleves, húsz deka mirelit zöldségkeverék és két evőkanál aprított petrezselyem zöld vagy koriander szükséges. A csirkecombokat tepsiben vagy egy nagy lábosban 190 fokon aranysárgára sütjük. Ugyanebben az edényben a hús levében megpuhítjuk a hagymát, hozzáadjuk a fokhagymát, fűszerporokat, chilit és a rizst. Körülbelül egy percig kevergetjük, majd visszatesszük a csirkét és felöntjük a levessel. Ezután a csirkét lefedjük, és húsz percig sütjük. Ha kész, már csak a fagyasztott zöldséget kell hozzáadnunk, így sütjük még tíz-tizenöt percig. Tálalás előtt megszórjuk zöldfűszerekkel.
A mirelit és az elit
A gyorsfagyasztott ételeket rendeltetésüknek megfelelően a mélyhűtőből vettük elő és átlagosan hét-nyolc percig melegítettük kóstolás előtt. Ahogy azt a csomagolások fel is tüntetik, nem árt a műveletet egyszer kevergetéssel is megszakítani, hogy az ebéd egyenletesen olvadhasson ki.
Itt az első doboz az olasz gasztronómia világában ígért kalandozást. A spenótos, durumbúzás, rikottás lasagne egyetlen hibája a talján konyhára egyáltalán nem jellemző, szétfőtt tészta volt. A különféle sajtok kiválóan harmonizáltak az egyébként fűszerekben kissé szegényes ízzel.
A padlizsános moussaka már kevésbé győzött meg bennünket. Illatában túlságosan dominált a hagyma, állaga túl pépes volt, a zöldség puha, a hús pedig rágós.
Bár a fólia nem akaródzott elválni dobozától, a canneloni ragus tészta tekercs finom paradicsomos szósszal borított, keményre főzött tésztából készült. Jó választás, ha finom ebédre vágyik az ember.
A pesztós penne illatával már melegítéskor elvarázsolt bennünket: az egész szoba megtelt zöldfűszerekkel. Külsőleg ez volt az első olyan minta, ami színében, állagában pontosan úgy festett, ahogy az a nagykönyvben meg van írva. A tészta olaszosan kemény volt, bár a sajtot nem igazán lehetett érezni rajta.
A lecsó csomagolását tekintve nem éppen illendő módon, pőrén hevert egy papírdobozban. Felmelegítéskor láttuk, hogy állaga túlságosan folyós, ízét pedig – amiben a paradicsom dominál – kissé édesnek ítéltük. Igaz, ahány ház, annyi szokás. Bár összességében ez a minta jó eredménnyel zárt, ne számítson etalon lecsóra az, aki ezt a változatot választja.
Már a konzerveknél is tapasztaltuk, hogy a gulyások körül némi fogalomzavar alakult ki. A gulyás ugyanis nem olyan híg, mint egy hagyományos leves. Ez a babgulyás is inkább bablevesre emlékeztetett, s bár ízében különösebb zavaró tényezőt nem találtunk, azt sem mondhatnánk, hogy tíz ujjunkat megnyaltuk kóstolás után. A palóc leves kitűnően sikerült fogásnak bizonyult. Intenzív, jellemzően kapros illatot éreztünk, ugyanígy igaz volt ez az ízre is. A leves kellő mennyiségben tartalmazott húst és babot, így különösebb kivetnivalót nem is említhetünk.
A székelykáposzta legnagyobb gyengeségét a túlzott köményes íz jelentette. Sajnos kevés húst találtunk benne, állaga pedig az elvárthoz képest túlságosan folyósnak bizonyult. A vadas mártás akkor igazán finom, ha a hozzávalók kellő aprításon esnek át, az összetevők aránya pedig megtalálja a harmonikus ízhez szükséges egyensúlyt. Ezt a vadas szószt lehetett volna még aprítani, ráadásul mind a fehér gyökér, mind a sárgarépa túlságosan erős ízzel dominált. Arról nem is beszélve, hogy kellemetlen, idegen, kesernyés ízt éreztünk, mintha avas lett volna az olaj. A biryani csirkemell darabok az indiai konyhára egyébként nem jellemző egytálétel. A pikáns, de nem csípős ínyenc finomságba rendszerint gyömbér, chili, koriander kerül, rizzsel és zöldségekkel tálalják. Az általunk tesztelt változat körete neonsárga kurkumás rizs volt, ami színében sokkal inkább magán hordozta a fűszer jellegzetességeit, az ízt azonban nem nagyon éreztük. Talán csípőssége visszafogottabb is lehetett volna, a chili ugyanis mértékkel kiváló ízesítő lehet, túladagolva viszont minden más ízt elnyom.
Minthogy a látvány után közvetlenül az illattal ismerkedünk meg a tesztek során, a darált húsos rakott krumpli nem tett jó első benyomást. Kóstoláskor azonban kellemesen csalódtunk: bár ez a rakott krumpli merőben más ízű, mint a hagyományos, bennünket ez a változat kifejezetten meggyőzött.
Az olaszos, lazacos, garnélarákos linguine (tésztafajta) esetében a csomagolás okozta az egyetlen problémát. Noha kíváncsiak lettünk volna az összetevőkre, ez az információ örök rejtély marad számunkra, mert a felirat lekopott és elmosódott. Mindemellett a szakértő csapatot ez a fogás varázsolta el leginkább. Méghozzá olyannyira, hogy történelmi pillanatnak lehettünk tanúi: a termék egyetlen tizedpontot sem veszített, maximális pontszámmal utasította maga mögé a többi versenyzőt. A garnélarák currys rizzsel ugyan csak második helyen zárt, de itt sem találtunk különösebb kifogásolnivalót. Még a tengeri homok ropogását is éreztük fogaink között kóstolás közben. S bár a gyorsfagyasztott termékek egyébként nem tartalmaznak tartósítószert, itt a kókuszkrém miatt ez is szerepelt az összetevők listáján.
Summázva azt javasoljuk, hogy bátran töltsék csak meg azt a mélyhűtőt készételekkel! Persze azért nem árt, ha hanem csak bevásárló kosarat, de egy Kosár magazint is kezükbe vesznek, ha finomat akarnak enni.