Keresés a tartalomban:
Gyakori kérdések

Digitális átállás

Mit kell tudni a földfelszíni sugárzású televíziózás változásairól

2013. június 11., NFH/SV
Címkék: digitális átállás földfelszíni televíziózás analóg műsorterjesztés
Magyarországon a televíziózás lassan 60 éves múltra tekint vissza. A kezdetektől fogva analóg jelekkel történt a műsorszórás. A tudomány és a technika azóta sokat fejlődött minden területen, így ebben az iparágban is. A televíziózás új korszakba lépett. A digitális átállással az elavult analóg sugárzást a korszerű digitális váltja fel. Az uniós tagországok nagy többsége már ezt a technikát alkalmazza, most Magyarországon is megtörténik a váltás.


A digitális átállás során a földfelszíni televíziózásban az analóg műsorterjesztés helyébe a digitális műsorterjesztés lép.
A digitális földfelszíni sugárzás (más néven DVB-T) már 2008. december óta elérhető párhuzamosan az analóg (hagyományos) földfelszíni sugárzású televíziós műsorszórással.

Az analóg földfelszíni sugárzás lekapcsolása 2013-ban két ütemben történik meg, 2013. július 31-én és 2013. október 31-én a lekapcsolási térképen jelzett területeken. Ettől kezdve Magyarországon már csak a korszerű digitális adások vételére lesz lehetőség.


A digitális műsorterjesztés több okból is jó lehetőség:
• technológiailag hatékonyabb, mivel az analóg műsorterjesztéshez képest ugyanakkora sávszélességen több műsor továbbítható és jobb vételi minőség biztosítható,
• alkalmas lehet kiegészítő digitális szolgáltatásokra, mint például az elektronikus programújság (EPG), gyerekzár, vagy a műsorok eredeti nyelven és feliratozással történő megtekintésére
• akár HD-minőségű műsorok is elérhetővé válnak.
Milyen tennivalónk van a digitális átállás kapcsán?
A digitális átállás közvetlenül akkor érint minket, ha jelenleg hagyományos szoba- vagy tetőantennával nézzük az analóg földfelszíni adást (azaz kizárólag az M1, RTL Klub és/vagy TV2 adását fogjuk). Az analóg lekapcsolás után előfizetési díj nélkül hagyományos szoba- vagy tetőantennával és régi típusú televízióval csak akkor lesznek elérhetőek a jelenlegi csatornák (valamint az analóg sugárzásban nem fogható további csatornák),
• ha (egyszeri költséggel) beszerezünk egy megfelelő vevőkészüléket (úgynevezett set-top-boxot), amelyet a régi típusú televíziókészülékhez csatlakoztathatunk, vagy
• ha a set-top-box helyett olyan új tévékészüléket vásárolunk, ami ezt a megfelelő vevőegységet már beépítve tartalmazza.

A hagyományos, analóg földfelszíni vétellel televíziózó háztartásokból körülbelül 100 ezer a szociálisan leginkább rászorultak közé tartozik. A Digitális Átállás Támogatási Program keretében azok, akik a Magyar Államkincstár, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság, illetőleg a helyi önkormányzat adatai alapján rászorulnak, állami segítséggel juthatnak hozzá a digitális műsorszórás vételéhez szükséges eszközökhöz.

Ha valamilyen előfizetéses szolgáltatást veszünk igénybe (kábel-, műholdas vagy IPTV), akkor lényegében semmilyen tennivalónk nincsen, mivel ez esetben a digitalizálást a szolgáltató végzi el.
A hagyományos, analóg vevőegységgel ellátott televíziókészülékek önmagukban nem alkalmasak a földfelszíni digitális jelek vételére. A vételhez egy vevőkészüléket (más néven dekódert vagy set-top-boxot) vagy olyan televíziókészüléket kell vásárolnunk, amelyben már van beépített jelátalakító. Magyarországon a földfelszíni digitális műsorterjesztés MPEG-4/AVC (H.264) szabványon alapuló tömörítési eljárást használ, ezért olyan vevőkészüléket (vagy vevőegységgel ellátott televíziókészüléket) kell vásárolnunk, amely ennek a szabványnak megfelel. A boltokban az ilyen készülékek csomagolásán „A készülék alkalmas a magyarországi földfelszíni, szabad hozzáférésű digitális televíziós műsorszórás vételére” felirat olvasható.

A dekóder kiválasztásakor a fenti szabványon túl azt is érdemes szem előtt tartanunk, hogy például a készülék képes-e a magyarországi kódolt adások vételéhez szükséges (Conax CAS7 rendszerű) kártyát kezelni, vagy lehet-e vele, és ha igen milyen módon műsorokat rögzíteni.

Fontos megemlíteni, hogy nem minden régi TV készülékhez csatlakoztatható set-top-box. Az alapfeltétel: a televíziónak legyen EuroScart-csatlakozója, vagy legalább RCA-csatlakozó (analóg alapsávi vagy komponens videójel + hangjel). Ha a set-top-box tartalmaz RF-modulátort, akkor egyszerű koaxkábel is szóba jöhet, ami pl. a régebbi Videoton vagy Orion televíziók esetén az egyetlen megoldás a csatlakoztatásra, azonban a képminőség ebben az esetben gyengébb lesz. Ha több televízió készülékünk van, azokhoz mind külön set-top-box szükséges.
Milyen antennára van szükség a digitális földfelszíni vételhez?

A szolgáltatáshoz továbbra is megfelelő a jelenleg az analóg műsorok vételéhez használatos – jó állapotú, megfelelő kábelezésű – tetőantenna, amely alkalmas a teljes UHF-frekvenciatartomány vételére, azaz az UHF IV-V, 21-69-es csatornák vételére. Szobaantennás vételre akkor van jó esélyünk, ha elég közel van az adó. A vételi lehetőségről a www.mindigtv.hu oldalon részletes kereső tájékoztat.

Ha az analóg antennánk keskenysávú volt, vagy a vételi hely a digitális műsort sugárzó adótoronytól távol esik, vagy a vételi viszonyok kedvezőtlenek (pl. völgy, épület árnyéka stb.), akkor új, szélessávú antennát kell felszerelnünk. Ilyen esetekben úgynevezett nagy nyereségű vevőantenna- és erősítő használata is feltétel lehet.

Bővebben a digitális átállásról:
http://www.digitalisatallas.hu
Illetve telefonon a következő zöld számon érdeklődhet: 06-80-38-39-40

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez