Élelmiszer
Édes-mézes puszipróba
Búcsút intünk a rossz puszedliknek
2010. december
Van olyan puszi, ami a szájon, s van olyan, ami a szájban édes igazán. Ez utóbbi a karácsonyi édességként számon tartott ínycsiklandó mézes (és mézes jellegű) puszedli. Az idénytermékeknél már megszokhattuk, hogy a hirtelen dömping sok kakukktojást is hoz a polcokra. Lássuk, így van-e ez a puszedliknél is!
Melyik puszi a legfinomabb? Hogy is dönthetne az ember, ha egyszer mindegyik olyan édes, mint a méz? Főleg így karácsony derekán, amikor a puszik nem csak cuppannak, de huppannak is, méghozzá a süteményes tálak kellős közepére. A puszedli eredetét tekintve bécsi specialitás. Elnevezése is a német Pusserl szóból ered, mi magyarok ezt az alakot vontuk össze a pukedlivel, így kaptuk meg ezt az édes bűnözést kiválóan megfestő hangalakot, a puszedlit. Persze, a romantikusabb, merészebb lelkek akár csóknak is nevezhetik a csábító csemegét, a kettő ugyanis egy és ugyanaz. De tulajdonképpen talán mindegy is, hogy hívjuk, mert a lényeg, hogy apró, kerek és édes legyen. Bár nem baráti, nem szerelmes, nem szenvedélyes, nem búcsú vagy üdvözlő, nem gyermeki, nem vigasztaló és nem kézre adott csókról van szó, mégis az igazi ínyenceknél igen mély érzelmeket válthat ki, de persze csak akkor, ha valóban finom.
Az igazán finom puszi
A pusziszakértők nyilván nem szorulnak mankóra, ám az édes csókokban kevésbé jártas, netán az első csók előtt álló olvasóink kedvéért eláruljuk, pontosan mitől is igazi az igazi. Mert mitől is édes egy csók? – A méztől – vágná rá rögvest a hozzá nem értő kezdő. A csókot azonban nem mindig csak a méz teheti édessé. Puszedliknél ugyanis mézes és mézes jellegű süteményekkel is találkozhatunk. Mézes süteményről akkor beszélünk, ha a tészta méztartalma legalább húsz százalék és a sütemény méz jellegű ízesítőanyagot nem tartalmaz. A mézes jellegű finomságba is kerül a medvék kedvencéből, ám ez esetben elég csupán öt százalék, a harmóniát ilyenkor ízesítőanyag hozzáadásával érik el a készítők.
Akár ipari méretekben, akár házilag készül, a puszedli titka minden esetben a pihentetés. Ettől lesz a sütemény puha, és az ízek is így alkotnak egységet. Éppen ezért már jóval az ünnepek előtt el lehet, sőt el kell készíteni, hogy a fa alá kerülve érhessen omlóssá. Többnyire búzalisztből készül, mézen kívüli édesítése pedig cukorsziruppal vagy szacharózzal történik. Öltözhet cukros mázas, csokoládés, bevonó masszás köntösbe, de a csupasz csók is lehet éppoly’ csábító, mint az ünneplőbe öltözött. Csipegethetjük töltött vagy töltetlen változatát, olykor olajos magvakkal, zselével vagy cukrozott gyümölccsel díszített puszedlivel is találkozhatunk. Formáját tekintve pedig a választék legalább olyan széles, mint Gombóc Artúr csokoládépalettája. A puszedli ugyanis lehet lapos, féldomború, kerek vagy ovális, lyukas vagy teli, párnás vagy szív alakú, ünnepekkor ölthet csillag alakot, de még mézes kalács házikót is formálhatunk belőle.
Az anti-puszi
Azonban – ha puszedli – száraz és kemény, biztosan nem lehet a sütemény. Ez a két tulajdonság puszedlik esetében bizony főben járó bűn. Márpedig a teszten szerzett tapasztalatok szerint legtöbbször emiatt csorbulhat egy csók harmóniája. Míg szárazsága miatt nem egy puszedlit büntettek pontlevonással a Kosár ítészei, a keménység miatt csak egy-két esetben járt megrovás. Puszedliknél pedig nem csupán a tészta lehet túlságosan száraz vagy kemény. Ha a bevonó máz bizonyul túl kopogósnak, könnyen lepereghet a süteményről. Kényes kérdés tehát puszedlik esetében a bevonó is. A bevonat színe és eloszlása ugyanis adott esetben lehet egyenlőtlen, de az is megesik, hogy a sütemény aljáról olykor például teljesen lemarad a csoki vagy cukor köpeny. Az is előfordul alkalom adtán, hogy bár a puszi aljáról nem spórolják le a bevonót, ez különösebben nem emel a sütemény ízén, mert a máz megég. Ezen kívül igaz itt is a mondás, miszerint a kevesebb néha több. Bár a máz kétségkívül emel a finomság ízén, nagy mennyiségben túlságosan töménnyé teheti a süteményt. A bevonó épsége sem csak esztétikai szempontból fontos. Tény, hogy egy desszertnél már a külcsín is kiváló kedvcsináló lehet, a töredezett máz viszont a puszedli esetében száríthatja is a tésztát. A szürkült vagy matt, esetleg deformált sütemény sem mondható éppen hívogatónak, pedig a teszten ilyet is találtunk. Az sem vitatható, hogy bár formájának nem szabhat határt a képzelet, a pufiság az a minimum, ami egy puszedlitől mindenképp elvárható. A túl lapos bizony nem elég formás és csak a kellőképpen pufi lehet igazán omlós. Állagát tekintve a szárazság és keménység mellett nem díjazandó a tapadós, fűrészporszerű, kenődő vagy a szájban nehezen olvadó tészta.
Az illat mindig sarkalatos kérdés, ez kíván a leginkább szakértő érzékeket. A tapasztalatlan, pusztán kedvtelésből csemegéző fogyasztót ugyanis az illattal lehet a leginkább megvezetni. A gyártók gyakran alkalmazzák azt a taktikát, hogy olyan intenzív illatot kölcsönöznek egy-egy terméknek, amitől a gyanútlan fogyasztó nem tud ellenállni, elcsábul. Főleg egy olyan süteménynél kényes kérdés ez, mint a puszedli, aminél már egyetlen szippantásnyi a hangulatos, fahéjas, fűszeres karácsonyestéket idézi. Azonban ez esetben sem jó a túlzás: a túlzott aroma erőszakossága könnyen elronthatja a harmóniát. Annál illúziórombolóbb pedig nincs, mint mikor mézes illatra és ízre számítunk, de a puszit a szánkon érezve csak dohos mellékízt és illatot kapunk. Az általunk tesztelt termékek között ilyet is találtunk. Senki sem állíthatja tehát, hogy a polcok nem kínálnak puszedliból zsákba macskát. De persze csak azoknak, akik nem olvassák el a Kosár puszedli tesztjének eredményeit.
Egy csók és más semmi
Álljon itt két édes csábítás a puszedlik kedvelőinek arra az esetre, ha a bolti helyett saját süteménnyel szeretnék meglepni magukat vagy szeretteiket!
Mamika mézes pogácsája
Hozzávalók: 4 db tojás, 4-5 evőkanál méz, 23 dkg porcukor, 58 dkg liszt, 2 kávéskanál szódabikarbóna vagy egy csomag szalalkáli, szegfűszeg, fahéj.
A mézet és a cukrot 1-2 evőkanál vízzel felmelegítjük, majd összegyúrjuk a többi anyaggal. A jól eldolgozott tésztát egy napig hűvös helyen pihentetjük. A pihent tésztát félujjnyi vastagra kinyújtjuk, és a legkisebb pogácsaszaggatóval pogácsákat szaggatunk belőle. A pogácsák tetejét megkenjük tojással, és beszórjuk darabos dióval, vagy egy-egy gerezd diót rakunk a tetejére. Közepesen meleg sütőben lassan megsütjük.
Gyermekcsók
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 25 dkg cukor, 4 egész tojás, 10 dkg málna- vagy meggydzsem.
A tojásokat cukorral, liszttel simára kikeverjük, majd zsiradékkal kikent sütőlemezre nyomózsákkal vagy két teáskanállal kis halmokat formázunk. Másnapig hideg helyen pihentetjük, ezután a puszedlik tetejét középen benyomjuk és a mélyedésbe kevés dzsemet teszünk. Közepesen meleg sütőben sütjük ki.
A csókkirály
Az általunk tesztelt puszedlikat a már fent említettek alapján két csoportra, mézes és mézes jellegű süteményekre osztottuk. Kóstoltunk vaníliás, diós-mazsolás, csokis, földi mogyorós, gyümölcsdarabkás, magvas, sárgabarackos, tejcsokoládés, étcsokoládés, ribiszkés, kakaós, narancsos puszedlit. Örömmel jelenthetjük, hogy összességében nem születtek rossz eredmények, hiszen közepesnél rosszabb érdemjegyet nem kapott egyik puszi sem.
A mézes puszedlik esetében csak kettő büszkélkedhet kiváló eredménnyel: a nyertes a Vanília ízű, babapiskóta formájú mézes sütemény lett (gyártó: Barta Tiborné, Monor). Szintén kiváló minősítést kapott a MOGYI Vaniliás cukormázas mézes sütemény (Bácska Sütő- és Édesipari Kft.) A többi terméknél a mézes illat, illetve íz hagyott kívánnivalót maga után, így a kézi mézes sem aratott a maga kategóriájában olyan nagy sikert, keménysége és egyenetlen máza miatt kapott levonást.
A mézes jellegű sütemények közül öt termék is kiválónak bizonyult. A kategória csókkirályának – ami nem más, mint a MONARC puha, mázzal bevont sütemény gyümölcsdarabkákkal és csokoládélappal – már a neve is mennyeien hangzik, aminél csak harmonikus íze, omlós puhasága, a gyümölcs és a csoki párosának íze volt felemelőbb (ALDI, német import), de ugyanannyi pontot ért el a BURG Nürnbergi sütemény „Lebkuchen” vegyes sütemény diófélékkel, magvakkal (ALDI, német import). A sor végén található ebben a kategóriában két lengyel termék (KINKARTZ Csokoládéba mártott töltött puszedli teasütemény, CARRÉ Étcsokoládéba mártott puszedli), a sereghajtó pedig az olasz PIONIR Sweet Heart Mézes puszedli cukormáz bevonattal. Esetenként nem csak a kevésbé jellegzetes, hanem az enyhén idegen íz eredményezett pontlevonást.
Érdemes megemlíteni, hogy a mézes termékek mind magyarok voltak, 20 százalék mézzel gyártva, a mézes jellegű termékek importból származtak, méztartalmuk teljesen változó, ezért nem árt elolvasni a magyar feliratokat – már ha olvashatóak –, mielőtt megvásároljuk az adott terméket.
Ami a csomagolást illeti, a győztes mézes csak 3 pontot ért el, mivel igen észrevétlenül sima műanyag fóliában húzódik meg a polcokon, feliratai azonban rendben voltak.
A maximális pontszámot elérő termékek műanyag dobozban vagy tálcán láthatóak, ami sokkal jobban véd a sérülések ellen, s a grafikák is tetszetősek. Az olvashatatlan feliratok a lengyel import termékekre voltak jellemzőek.
Teszt
Termék megnevezése |
Tömeg [g] |
Ár |
Fajlagos ár [Ft/100g] |
Vásárlás helye (V), Forgalmazó (F), Gyártó (Gy), Származási hely (Sz) |
Csomagolás értékelése1 |
Címke értékelése1 |
Külső2 (s=0,7) |
Állag2 (s=1,0) |
Illat2 (s=0,9) |
Íz2 (s=1,4) |
Összpontszám3 |
Minősítés4 |
MÉZES PUSZEDLIK |
Vanília ízű mézes sütemény, babapiskóta formájú |
200 |
300 |
150 |
V: Forgó Kft. (Őrs Vezér tér) Gy: Barta Tiborné, Monor |
3 |
5 |
4,5 |
5,0 |
4,8 |
4,8 |
19,2 |
kiváló |
MOGYI Vaniliás cukormázas mézes sütemény |
180 |
189 |
105 |
V: CBA Gy: Bácska Sütő- és Édesipari Kft. |
4 |
5 |
3,8 |
5,0 |
4,7 |
4,7 |
18,5 |
kiváló |
SPAR diós-mazsolás mézes puszedli |
200 |
249 |
125 |
V:SPAR Gy: Urbán és Urbán Kft. |
4 |
5 |
4,0 |
3,7 |
4,5 |
3,8 |
15,9 |
jó |
URBI Kézi mézes Kókuszos cukormázzal bevont mézes sütemény |
180 |
239 |
133 |
V: Auchan Gy: Urbán és Urbán Kft. |
4 |
5 |
4,2 |
3,8 |
3,8 |
3,8 |
15,5 |
jó |
MOGYI Kakaós mézes puszedli |
180 |
189 |
105 |
V: CBA Gy: Bácska Sütő- és Édesipari Kft. |
4 |
5 |
4,0 |
4,3 |
3,8 |
3,5 |
15,4 |
jó |
Urbán & Urbán Mazsolás cukormázzal bevont mézes sütemény |
180 |
199 |
111 |
V: Auchan Gy: Urbán és Urbán Kft. |
4 |
5 |
3,8 |
3,8 |
3,5 |
3,7 |
14,8 |
közepes |
URBI Kézi mézes Kakaós cukormázzal bevont mézes sütemény |
200 |
222 |
111 |
V:Auchan Gy: Urbán és Urbán Kft. |
4 |
5 |
4,0 |
3,8 |
3,7 |
3,3 |
14,6 |
közepes |
Urbán & Urbán Földimogyorós cukormázzal bevont mézes sütemény |
180 |
199 |
111 |
V: Auchan Gy: Urbán és Urbán Kft. |
4 |
5 |
4,0 |
3,5 |
3,3 |
3,3 |
13,9 |
közepes |
URBI Kézi mézes Vaniliás cukormázzal bevont mézes sütemény |
200 |
249 |
125 |
V: Auchan Gy: Urbán és Urbán Kft. |
4 |
5 |
4,2 |
3,5 |
3,3 |
3,2 |
13,9 |
közepes |
MÉZES JELLEGŰ PUSZEDLIK |
MONARC Puha, mázzal bevont sütemény gyümölcsdarabkákkal és csokoládélappal |
450 |
699 |
155 |
V: ALDI Sz: Németo. |
5 |
5 |
5,0 |
5,0 |
4,7 |
5,0 |
19,7 |
kiváló |
BURG Nürnbergi sütemény „Lebkuchen” vegyes sütemény diófélékkel, magvakkal |
600 |
999 |
167 |
V: ALDI Gy: BURG Lebkuchen GmbH. |
5 |
5 |
5,0 |
4,8 |
4,8 |
5,0 |
19,6 |
kiváló |
MONARC Barna süteményszívek sárgabarack töltelékkel és tejcsokoládé bevonattal |
300 |
399 |
133 |
V: ALDI Gy: F.A.Crux GmbH. |
4 |
5 |
4,5 |
5,0 |
5,0 |
4,7 |
19,2 |
kiváló |
MONARC „Lebkuchen” ribiszkés töltelékkel töltött, étcsokoládéval bevont sütemény |
300 |
399 |
133 |
V: ALDI Gy: Ifri Shumann GmbH. |
4 |
5 |
4,7 |
4,7 |
4,3 |
4,3 |
17,9 |
kiváló |
Bella Barna sütemény gyümölcstöltelékkel és csokoládéval |
250 |
219 |
88 |
V: ALDI Gy: NuLeb GmbH. |
5 |
5 |
4,5 |
4,3 |
4,3 |
4,3 |
17,3 |
kiváló |
WINNY Kakaós és vaníliás cukormázzal bevont mézes jellegű sütemény |
500 |
379 |
76 |
V: Csemege-Match Zrt. Gy: Urbán és Urbán Kft. |
4 |
5 |
4,2 |
4,3 |
4,2 |
4,2 |
16,9 |
jó |
MONARC „Lebkuchen” csokoládéval bevont sütemény |
450 |
699 |
155 |
V: ALDI Gy: BURG Lebkuchen GmbH. |
5 |
5 |
4,5 |
4,3 |
4,0 |
3,8 |
16,4 |
jó |
CORA Kakaós és vaníliás cukormázzal bevont mézes jellegű sütemény |
500 |
489 |
98 |
V: Csemege-Match Zrt. F: Magyar Hipermarket Kft. |
4 |
5 |
4,2 |
4,2 |
3,8 |
4,2 |
16,4 |
jó |
PIONIR Honey Heart Mézes puszedli, töltött, csokoládé bevonattal (narancsos) |
150 |
379 |
253 |
V: Auchan F: Giaro Kft. |
4 |
5 |
4,0 |
4,5 |
3,8 |
4,0 |
16,3 |
jó |
BURG „Lebkuchen” cukormázzal és csokoládéval részben bevont sütemény |
600 |
599 |
100 |
V: ALDI Gy: BURG Lebkuchen GmbH. |
4 |
5 |
4,5 |
3,8 |
4,0 |
3,7 |
15,7 |
jó |
PIONIR Honey Heart Mézes puszedli, töltött, csokoládé bevonattal (vegyes gyümölcsös) |
150 |
379 |
253 |
V: Auchan F: Giaro Kft |
4 |
5 |
4,2 |
4,5 |
3,5 |
3,5 |
15,5 |
jó |
KINKARTZ Étcsokoládéba mártott puszedli |
400 |
569 |
142 |
V: Csemege-Match Zrt. Sz:Lengyelo. |
5 |
3 |
4,5 |
4,7 |
3,3 |
3,0 |
15,0 |
jó |
KINKARTZ Csokoládéba mártott töltött puszedli teasütemény |
200 |
354 |
177 |
V: Csemege-Match Zrt. Sz:Lengyelo |
5 |
3 |
4,2 |
4,3 |
3,5 |
3,2 |
14,9 |
közepes |
CARRÉ Étcsokoládéba mártott puszedli |
500 |
369 |
74 |
V: Penny Market Sz: Lengyelo. |
5 |
5 |
4,5 |
4,3 |
3,2 |
3,2 |
14,8 |
közepes |
PIONIR Sweet Heart Mézes puszedli cukormáz bevonattal |
150 |
378 |
252 |
V: Auchan F: Giaro Kft. |
4 |
5 |
4,0 |
3,0 |
3,2 |
2,8 |
12,6 |
közepes |
1 A csomagolás értékelése nem számít bele a minősítésbe; 2 A 0-5 közötti vizsgálói pontszámok átlaga; 3 Az összpontszámban az értékek a súlyozó faktorral (s) szorozva szerepelnek; 4 Minősítés: 17,5-20,0=kiváló, 15,0-17,4=jó, 12,5-14,9=közepes, 10,0-12,4=még megfelelő, 0,0-9,9=nem megfelelő. |