Keresés a tartalomban:
Életmód

„Az egészséges táplálkozással kapcsolatos elvek nagyrészt divatok”

Interjú Péter Anna újságíróval, a Malackaraj.hu főszerkesztőjével

2010. december 12.
Címkék: táplálkozás ételek diéta gasztronómia gasztroblog
Hogyan lehet újragondolni a hagyományos recepteket? Nagyrészt ezzel lehetne jellemezni a Malackaraj blogját, és az ahhoz kapcsolódó portált. Ha ezt megfűszerezzük humorral, és jó sztorikkal, kész is a férfiaknak szóló gasztronómiai oldal. Péter Annával beszélgettünk ünnepekről, a tisztességes állattartásról, és a halfogyasztás fontosságáról.

Kosár magazin: Divat manapság a nemzetközi konyha ízei szerint főzni. Ehhez képest a Malackaraj hagyományos, húsos ételekről ír, laza stílusban. Önök is úgy gondolják, hogy kilógnak a sorból?
 
Péter Anna: A legtöbben azt látják, hogy a Malackaraj egy „húsos” blog, pedig ez egyáltalán nem így van, a tartalomnak legfeljebb a negyede kapcsolódik húsos ételekhez. Ezek mellett viszont sokat írunk halételekről is, de a lényeg igazából az egészséges táplálkozáson van.
 
K. m.: Viszont ha az egészséges táplálkozásról beszélünk, akkor az embernek nem elsősorban a hagyományos magyar ételek és a hús jut eszébe.
 
P. A.: Én egyáltalán nem azt értem az egészséges táplálkozás alatt, mint amit a mostani divatok sulykolnak. Az nem elsősorban a félbarna kenyérről, a margarinról és a húsmentes ételekről szól, hanem sokkal inkább arról, hogy milyen minőségű dolgot eszünk meg. A mostani egészséges táplálkozással kapcsolatos elvek szerintem nagyrészt divatok; valaki mindig kitalál valamit. Például, ha egy grafikonon ábrázolnánk, hogy a tojás hány évig számított egészséges vagy éppen egészségtelen ételnek, akkor szembetűnő lenne a hullámzás. A túl sok élelmiszervásárlás helyett sportolni kell, kevesebbet és minőségi dolgokat enni.

Receptek

Ha már halak, két halas recept, két régi szakácskönyvből, amiket szerencsére újra kiadtak, bárki megvásárolhatja ezeket. Egyik Németh Zsuzsána Magyar szakácskönyvéből, a másik Magyar Elek Az ínyesmester szakácskönyvéből.

Gombás fogas

• 1 kg fogasfilé
• 25 dkg vargánya (télen szárítottból visszaáztatott)
• 2 dl fehérbor
• 1 dl alaplé/leves
• 20 dkg vaj
• egy teáskanál liszt
• 3 tojássárgája
• 1 dl citromlé

A filéket egy tűzálló tálba rakom, beborítom a feldarabolt gombával, sózom, borsozom és felöntöm a borral, alaplével. A tűzhelyen felforralom, majd a 150 fokos sütőben párolom 10 percig. A vajon aranybarnára pirítom a lisztet, apránként rászűröm a hal boros levét, citromlével ízesítem, krémesre forralom, kihűtöm. Egyenként hozzáadagolom a tojássárgájákat, ráöntöm a gombás halra, és 10 percre a sütőbe tolom pirulni. Pirított burgonyával tálalom.

Tűzött csuka rostélyon sütve

Eredetileg egész csuka, de tekintettel a halfaj legálisan kifogható minimális méretére – 40cm és az ezzel sokszor nehezen összeegyeztethető panelkonyhák alapterületére 5 m² – jó lesz az filéből is.

• 1 kg csukafilé
• 20 db szardella
• 20 dkg vaj
• 1 l tejföl
• 2 citrom reszelt héja

A filét beborítom az apróra vagdalt szardellával, meglocsolom a felolvasztott vajjal, egy kivajazott tepsiben 150 fokon 15-20 perc alatt megsütöm. Rászórom a citromhéjat, meglocsolom a tejföllel és visszateszem 10 percre összemelegedni.


K. m.: Ha az ember olvassa a blogot, akkor az az érzése támad, hogy férfiaknak szól. Ez mennyire tudatos?

P. A.
: Amikor másfél évvel ezelőtt elindítottuk a Malackarajt, alapvető koncepció volt, hogy férfiaknak is írjunk. A gasztronómia alapvetően női tartalom, a blogok és gasztroportálok írásainak többségén meglátszik, hogy nőknek szól, és hogy nők is írják. A férfiakat ebben a formában nem nagyon érdekli a főzés vagy a gasztronómia. A portálnál a stílus ugyanaz, mint a blognál, csak végre ketté tudjuk választani a tartalmat. Előbbi gasztronómiai kézikönyvként működik, a blog pedig megmaradt játszótérnek.

K. m.: A blog címkéinek többsége alapanyagokra mutat. Ez lenne a legfontosabb a gasztronómiában?

P. A.: Alapvetően alapanyag-mániás vagyok. Szerintem ez sokkal fontosabb, mint például a fűszer. Ha egy jó minőségű tarját jól készítek el, akkor azt már sózni sem kell. Vacsorára nem veszek meg egy silány minőségű karajt, akkor inkább csinálok egy rakott krumplit, ami nagyobb tápértéket és jobb gasztronómiai élményt is jelent. Tökéletes alapanyag és tökéletes technológia: az oldal is ezt sugallja.

K. m.
: Nem biztos, hogy mindenki hozzájut a megfelelő alapanyaghoz.

P. A.
: Általában piacon vásárolok, de ma már a hiper- vagy szupermarketekben is lehet jó minőségű húst vagy halat vásárolni. Viszont az a fóliázott hús, aminek a 80-90 százaléka víz, fakó a színe és harmadára összemegy sütés közben, nem adhat jó gasztronómiai élményt. Szerintem nagyon sok függ attól, hogyan tartották az állatot: fontosnak tartom a tisztességes szabad vagy félszabad állattartást. Egy ócska tápon nevelt csirke vagy ipari sertés húsa sose lesz jó minőségű. Láttam, hogy ilyen nagyüzemi körülmények között miként tartják ezeket az állatokat: borzasztó! A szabadtartású húsok, az ebből származó tojás drágábbak, de itt jön be a mennyiségi kérdés, nem kell annyit enni, elég a kevesebb hús is, és akkor belefér a költségvetésbe a drágább alapanyag.

K. m.: Sokan próbálják meg mostanában újraértelmezni a magyar gasztronómiát, igyekeznek kitörni a hagyományos gulyás-hortobágyi palacsinta-halászlé receptek köréből. A Malackarajon fontosak a klasszikus receptek?

P. A.
: A hagyomány nagyon fontos, viszont az a pörkölt, amit a dédnagymama úgy készített el, hogy majd’ megszólalt, ma már nem biztos, hogy minden helyzetben ugyanazt az élményt nyújtja. Egy hagyományosan elkészített pörkölt a csúcsgasztronómiában nem elég. Miért ne lehetne belenyúlni, miért ne lehetne játszani vele? Csak egy szenvedélyes ember kell, aki kihozza belőle azt a pluszt, amit nyújtani tud az étel. A magyar konyhát csak úgy tudjuk elismertetni, ha a séfek elkezdenek variálni a hagyományos ízekkel és technikákkal. Mi is ezért működünk együtt velük.

K. m.
: A karácsonyi menü Önöknél mennyire forog a hal-káposzta-bejgli körül?

P. A.: Idén is rácponty és halászlé lesz, meg vaddisznó, szóval hagyományos a menü. A nagyszülők közül ketten dunai lányok, apámék gyerekkoromban folyamatosan tömtek hallal – rántott hús helyett rántott kecsegét ettünk – így nem nehéz megérteni a halételek iránti rajongásomat. Szomorú a statisztika, évente csupán egyszer eszünk sok halat – karácsonykor. Pedig a nagyáruházakban is vehetünk jó minőségű halat, ami nem drága, egészséges és elkészíteni is egyszerű: ponty, paprika, hagyma, só, és kész is. A thai kókuszos leves is egy hasonlóan pofonegyszerű halétel, csak mások az alapanyagok.

Névjegy:


Péter Anna a Magyar Iparművészeti Egyetemen végzett 2002-ben. 2007-ben kezdett el újságíróként dolgozni a Totalcar online autós magazinnál, a Malackarajt alapos piacfelmérés után és pontos üzleti tervvel indította 2009-ben, a gasztroportálnak és blogjának ma napi 8.000 olvasója van, és jelentős közösségi szerepet tölt be. A gasztronómián kívül az autók érdeklik: van egy lassan veteránkorba érő, felújított Volvója.

Gasztroblogok – receptek és életstílus

A blogok emelkedő népszerűségével együtt fejlődött a gasztroblogolás is, ami mára már az egyik legnépszerűbb és legolvasottabb ebben a műfajban. A gasztroblog nem szakácskönyv és nem receptoldal, sokkal több annál: gasztronómiával, sokszor életmóddal is foglalkozó, személyes hangvételű oldal: „gasztro-napló.” A szájtokat böngészve meg lehet tanulni főzni, de egyben szórakoztatnak is. Az oldalak sokszor tematikusak, van, amelyik csak tésztákkal, vagy csak édességekkel foglalkozik, s akadnak vegetárius vagy diabetikus ételekről írók is. A két véglet: a világ minden tájáról származó receptekkel foglalkozó Chili és Vanília blog egy mára többezres olvasótáborral rendelkező online magazinná nőtte ki magát, míg például a we love kakaoscsiga.hu egy a különböző kakaóscsigákat tesztelő oldal.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez