Keresés a tartalomban:
Tudta ezt?

Változó parkolási szabályok

Mégsem lesz díjmentes a parkolás

2010. augusztus 10.
Címkék: parkolás díj
A közelmúltban módosultak a közterületi parkolásra vonatkozó szabályok. A módosításra azért volt szükség, mert az Alkotmánybíróság tavaly alkotmányellenesnek nyilvánította – és 2010. június 30. napjával megsemmisítette – a közúti közlekedésről és a helyi önkormányzatokról szóló törvények egyes parkolásra vonatkozó rendelkezéseit, illetve a fővárosi közgyűlés parkolási rendeletét. A határidő eredménytelen eltelte díjmentessé tette volna a parkolást a fővárosban.


A módosítás értelmében a helyi közutakon, a helyi önkormányzat tulajdonában álló közforgalom elől el nem zárt magánutakon, tereken, parkokban és egyéb közterületen a járművel történő várakozás biztosítása kötelezően ellátandó közszolgáltatási feladat.
A díjfizetési kötelezettség olyan várakozási területen és időszakra rendelhető el, amelyen az adott időszakban a járművek várakozására alkalmas helyek átlagos foglaltsága (telítettség) a 70 százalékot meghaladja. Ezt a mutatót nem kell azonban alkalmazni a jogszabály hatálybalépése előtt már kijelölt várakozási területek esetében.

A parkolási díj mértéke

A díj mértékét az önkormányzatoknak rendeleteikben egy órára meghatározva kell előírniuk. Megszabásakor figyelemmel kell lenniük a várakozási terület jellemzőire – így különösen a várakozási terület településen belüli adottságaira, az infrastruktúrára, a különböző fizetési lehetőségek biztosítására –, valamint a szolgáltatás és ellenszolgáltatás egyenértékűségére is.
A jogszabály maximálta az egy órára vonatkozó várakozási díjat: a személygépkocsiknál, illetve a három- vagy négykerekű motorkerékpároknál/segédmotoros kerékpároknál az egy órára eső parkolás díj nem haladhatja meg az előző évben az APEH által számított átlagos literenkénti 95-ös benzinár kétszeresét.

Minimálisan fizetendő várakozási díj


A minimálisan fizetendő várakozási díj az adott várakozási területen érvényes egy órai díj alapján számított,
a) jegykiadó automatából váltott jegy, sorompóval biztosított parkoló esetén 15 percnek megfelelő összeg,
b) mobiltelefonos parkolási díjfizetési rendszer használata esetén 15 percnek megfelelő összeg,
c) előre váltott és a gépjárművezető által érvényesített jegy esetén 30 percnek megfelelő összeg,
d) kézi díjbeszedés esetén egy órának megfelelő összeg.
A minimális fizetendő várakozási díjat a kerekítés szabályai szerint, 5 forintra kell kerekíteni, az érvényességi időt ehhez kell igazítani.

Pótdíj


Ha valaki díjfizetési kötelezettség alá eső területen fizetés nélkül parkol, egy órai várakozási díjat, továbbá pótdíjat kell fizetnie. Szintén ez a helyzet, ha túllépi a kifizetett parkolási időt. Bár itt van némi türelmi idő: az egy óránál rövidebb időre történt fizetésnél 5 perc, egy órára vagy annál hosszabb időre történt fizetésnél 15 perc. A helyi (fővárosi) önkormányzat rendeletében 15 percnél hosszabb türelmi időt is megszabhat.
A pótdíj összege 15 napon belüli befizetés esetén az adott napon a díjköteles időszakra eső, plusz két óra parkolás díj. Tehát, ha 8 és 18 óra között kell fizetni a parkolásért, akkor a pótdíj összege 10+2 óra parkolási díj. 15 napon túli befizetésnél a pótdíj az egy órai parkolási díj negyvenszerese.
Nem szabható ki pótdíj a hatóság által kerékbilinccsel rögzített járműre.

Fizetési felszólítás


A pótdíj kiszabásáról szóló értesítést a jármű szélvédőlapátján vagy a járművön egyéb jól látható helyen kell elhelyezni. Ha a várakozási díjat és a pótdíjat nem fizették meg, akkor a díj- és pótdíjfizetési felszólítást a díjfizetés nélküli használat időpontjától számított 60 napos jogvesztő határidőn belül a jármű üzembentartója részére postai küldeményként vagy más egyéb igazolható módon meg kell küldeni.
A jogvesztő határidő nem alkalmazható akkor, ha az üzembentartó a nyilvántartott adataiban bekövetkezett változásokat elmulasztotta bejelenteni, és ezért a fizetési felszólítás nem a tényleges üzembentartó részre került megküldésre.

Követelések elévülése

Szemben az általános öt éves elévülési idővel, a parkolási díjból eredő követelések egy év alatt évülnek el. A jogszabály kimondja, hogy a parkolási díj és a pótdíj után késedelmi kamat nem követelhető. Nemfizetés esetén a követelést a kötelezett lakhelye szerinti helyi bíróság előtt lehet érvényesíteni.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez